Целюліт - явище достатньо поширене серед жінок будь-якого віку та різної тілобудови. Ми можемо помічати його на сідницях, ногах, животі. Більшість жінок його соромляться та намагаються з ним боротися. 

Ми підготували 8 порад для щоденної самостійної боротьби з целюлітом.

1. Не носіть білизну, що стягує та "корегує" фігуру, тісні колготки, легінси та штани. Що більше і триваліше стиснення, то гірша циркуляція лімфи та крові, менше постачання кисню в жирову тканину і шкіру, та менше утворення колагену.
2. Робіть силові вправи. Глибокі присідання з вагою та відтисканнями ногами лежачи допоможуть сформувати м'язовий рельєф, що підтримуватиме жирову тканину.
3. Більше рухайтеся і намагайтеся не сидіти чи стояти тривалий час. Сидіння і стояння пов’язані не лише з целюлітом, а й з більш небезпечними станами, як-от варикозне розширення вен та ожиріння.
Більше рухатися — це і підійматися сходами замість ліфта, і ходити пішки, і присідати під час перегляду фільмів. Навіть біг в малому темпі буде діяти як лімфодренажний масаж для ніг та сідниць.
4. Покиньте куріння. Воно також створює внесок в ішемію, тобто брак кровопостачання кінцівок та жирової тканини. Куріння також впливає на експресію генів, залучених в розвиток целюліту, особливо в генетично-схильних жінок. Тож порада покинути куріння — це не просто одне із правил здорового способу життя, яке про всяк випадок радять. Це високий рівень доказовості протицелюлітних заходів.
5. Стежте за раціоном та підтримуйте здорову вагу. Так, навіть при нормальному індексі маси тіла (меншому за 25) целюліт цілком можливий. Але ймовірно, його прояви будуть значно менш помітні. Пам’ятайте, що збалансований раціон та, як наслідок, здорова вага є кращою гарантією відсутності серцево-судинних хвороб, депресії, деменції чи раку, ніж ідеально рівна шкіра. Ваша мета: бути здоровими і впевненими в собі.
6. Усуньте з раціону джерела ксеноестрогенів. Це сполуки, що надходять з їжі чи пластику, та імітують дію наших власних гормонів. Ксеноестрогени є в молоці корів, яких доїли під час вагітності, в деяких консервантах, які запобігають прогірканню жирів в печиві та інших готових продуктах, червоних морепродуктах (які мають яскраве червоне забарвлення, бо їх обробили, щоб не втрачався колір) та сої. Ксеноестрогени вважають однією з причин раннього прояву целюліту в підлітків, а також у чоловіків.
7. Використовуйте скраби для догляду за шкірою. В каві міститься кофеїн — одна з речовин, що входить до складу протицелюлітних кремів. Тому кавовий скраб добре стимулює кровообіг в шкірі, а це також потрібно для зменшення проявів целюліту.Розігріваючі та охолождуючі скраби стимулюють розщеплення жирових клітин, покращують лімфодренаж та підвищують тонус шкіри.
8. Робіть лімфодренажний масаж. Використовуйте для цього спеціальні банки або ж щітку для сухого масажу. 
9.  Не переймайтеся через целюліт, бо це не хвороба.Перейматися взагалі шкідливо, бо це підвищує рівень кортизолу, порушує сон і тим самим послаблює імунітет та сприяє набору ваги. Але це не означає, що будь-яка вага є здоровою і себе слід беззастережно приймати, які є. Любов до себе означає піклування.