Саме поняття зрілої шкіри ми звикли асоціювати з віком. Прийнято вважати, що жінок лише після 35-40 років починають турбувати зморшки, зниження еластичності та тургору шкіри. Але така градація за «паспортним» віком не зовсім правильна, хоча, безсумнівно, зручна. Про те, яку шкіру слід вважати зрілою та як доглядати за нею, ви дізнаєтеся з наступної статті.

 

Віднесення шкіри до зрілої відповідно до віку досить хибне, як уже зазначалося. І це пов'язане не стільки з індивідуальними особливостями, а з властивостями окремих типів шкіри. Так, наприклад, жінки з жирною шкірою обличчя  набувають зморшок значно пізніше, ніж жінки зі змішаним або сухим типом шкіри. Залежність очевидна: завдяки роботі сальних залоз клітини шкіри не відчувають таку гостру потребу в зволоженні, хоча повна його відсутність також не є вірною.

 

Так чи інакше, з плином часу жіночий організм зазнає ряд гормональних змін, що неодмінно позначається на стані шкіри. Знижується вироблення колагену і еластину, а ті самі сальні залози, з роботою яких ми так довго і болісно боролися раніше, самі поступово зменшують секрецію. Живлення клітин, їх природний захист і зволоження скорочуються в рази. Звичайно, що доводити до такого стану шкіру не можна, тому також поступово ми починаємо змінювати набір косметичних засобів. Саме тому судження про стан шкіри за віком не коректне. Не можна заснути з ідеально рівною шкірою і прокинутися в зморшках. Все приходить поступово змінюється організм, змінюється шкіра, змінюється ставлення до своєї зовнішності, змінюються і засоби догляду.

 

Найважливіше у догляді за шкірою – правильне її очищення. Слід виключити із застосовування агресивні засоби з SLS  – вони сильно сушать шкіру. У цьому віці ідеально підійде гідрофільна олія або ніжна очищаюча пінка, здатні додатково забезпечувати шкіру вологою. Спробуйте скористатися порадами корейських жінок та не витирати обличчя рушником. По –перше, ви зменшите розтягнення шкіри обличчя, а по-друге, наносячи засоби на вологе обличчя, ви забезпечуєте додаткове зволоження шкіри. 

 

На очищену шкіру слід нанести засіб, підібраний у відповідності зі своїм віком, бажано той, що містить гіалуронову кислоту та інші активні компоненти, що перешкоджають старінню шкіри. Також необхідний окремий засіб для більш тонкої і ніжної шкіри навколо очей: він зробить менш видимими дрібні зморшки і круги під очима. 

 

Обов'язково необхідно робити двічі на тиждень зволожуючі маски.  Кращий час для процедури - ранкові години.  Саме в цей період зріла шкіра найбільш активно засвоює зволожуючі компоненти використовуваного засобу.  Не менш корисними будуть живильні та ліфтинг-маски.  М'які скрабуючі засоби активізують роботу клітин і вирівняють колір обличчя.

 

 Дуже велику роль в догляді за зрілою шкірою відіграє масаж.  Робиться він з нанесенням олійного засобу рухами подушечками пальців.  Рухатися необхідно від центру обличчя до його периферії.  Тривалість процедури - не менше 3-х хвилин.  Масаж слід робити кожен день або ж через день, але не рідше.

 

 Жінкам також необхідно пам'ятати, що стан шкіри в зрілому віці напряму залежить від способу життя, Дотримання декількох рад допоможе підтримувати в хорошому стані не тільки шкіру, але і весь організм:

 

 • щодня випивати свою норму води, щоб компенсувати недолік вологи;

 • близько 3 годин на день займатися активною діяльністю на свіжому повітрі (робота на дачній ділянці, піші прогулянки, біг і т.д.);

 • дотримуватися правильного збалансованого харчування;

 • спати 7-8 годин;

 • відмовитися від куріння.

 Та все це корисно дотримуватися в будь-якому віці, але після 35 років - особливо, адже шкіра стає більш уразливою.