Корнеотерапія - молода наука, що стала революцією в світі косметології.  Буквально вона означає «лікування рогового шару» і є сполучною ланкою між косметикою і дерматологією.  У цій статті ми розповімо, що це таке і як це працює.

 

Короткий екскурс в історію.

 

Термін «корнеотерапія» був вперше введений американським професором і дерматологом Альбертом М. Клігманом на початку 90-х років минулого століття.  Сьогодні його вважають основоположником корнеотерапії, концепції профілактичного і лікувального догляду за шкірою, спрямованого на зміцнення структур рогового шару.  Саме він висунув поняття "Outside-in-Therapy" - «Терапія зовні всередину», що означає: «зовнішнє використання речовин, що нормалізують цілісність рогового шару, що через деякий час призводить до ефекту, аналогічному до застосування фармакологічних препаратів, але без побічних ефектів».  Вчені проводили систематичне дослідження впливу різних зволожуючих компонентів через послідовне нанесення їх на шкіру, що призвело до видимого поліпшення її стану.  Основоположник корнеотерапії А. Клігман одного разу сказав: "Коли ви бачите запалення шкіри, незалежно від причини, це означає, що цілісність рогового шару порушена. Але якщо ви відновите його цілісність, то тканини, що лежать нижче, отримають сигнал, що в навколишньому середовищі більше немає небезпеки".

 

Що ж це за роговий шар такий?

 

Ключовим принципом корнеотерапії є лікування рогового шару шкіри.

І, завдяки Клігману, шар, який вважався шаром відмерлих клітин, єдиною функцією якого є забезпечення непроникного бар'єра, роговий шар "ожив".

Фундамент рогового шару - корнеоцити.  Вони являють собою двошарову мембрану, пов'язану корнеодесмосомами, що тісно контактують одна з одною.  Роговий шар є самим верхнім шаром шкіри.  Саме на нього ми наносимо косметику.  Шкіра виконує близько 10 різних функцій, включаючи дихальну і терморегуляційну, і головну - захисну.  Шкіра захищає нас від зневоднення, проникнення мікроорганізмів, сонячного випромінювання, пилу, бруду, смогу.

 

Як працює корнеотерапія?

 

Основним принципом корнеотерапії є використання в косметичних продуктах інгредієнтів, споріднених шкірі, і уникати продуктів зі шкідливими речовинами, такими як подразники та алергени, ароматизатори, консерванти, барвники, емульгатори.  Внутрішні структури шкіри складаються з води, жирних кислот, тригліцеридів, керамідів і холестерину.  Так, чудовою альтернативою мінеральним продуктам є містяться в натуральних маслах жирні кислоти, які подібні за складом з роговим шаром.  Також важливим компонентом бар'єру є холестерин, який може бути замінений олією Аргана, що містить високий відсоток рослинних стеринів, споріднених холестерину.

Таким чином корнеотерапія є досить ефективним засобом нового покоління в догляді за різними типами шкіри, спрямованим на відновлення і захист пошкодженого рогового шару.

 

Щоб ваш роговий шар був в порядку, звертайте увагу на доглядові продукти з вмістом цінних рослинних олій.  Вони потрібні будь-якій шкірі, необхідно тільки коректно їх підібрати відповідно до типу шкіри.