Забруднення навколишнього середовища стало глобальною проблемою в усьому світі та, одночасно, популярною темою в індустрії краси. Озон, діоксид вуглецю, смог, наночастинки та інші забруднюючі речовини, які містяться в міському повітрі, згубно впливають на нашу шкіру. Але набагато більшу небезпеку, на думку вчених, представляють частинки РМ (Particulate Matters) - мікс пилу, золи, нітратів і сульфатів, мікрочастинок автопокришок. Розрізняють частки РМ 2,5 діаметром до 2,5 мкм і РМ 10 діаметром до 10 мкм. А в шкіру здатні проникнути частки, чий діаметр становить близько 1,5 мкм. У швидкому ритмі мегаполісу потрібно не забувати про правильне очищення шкіри та про її захист. Косметика anti-pollution в буквальному сенсі допомагає встановити бар'єр між епідермісом і навколишнім середовищем.

Anti-Pollution - що це таке?

Дослівно Anti-Pollution перекладається як антизабруднення. Це продукти, до складу яких входять антиоксиданти, вітаміни, зволожуючі та живильні компоненти, SPF-фактор. Така косметика використовується як для захисту від самих забруднень, так і для боротьби з наслідками їх впливів на організм. Косметика anti-pollution - засоби для очищення шкіри від полютантів і для захисту від промислових забруднень, вільних радикалів і сонця.

 

Як забруднене повітря міст впливає на шкіру?

В першу чергу порушується цілісність гідроліпідної мантії шкіри. Так само страждає мікробіом шкіри - бактерії, віруси, гриби в кількості приблизно 10 млн особин на квадратний сантиметр, які живуть на вашій шкірі. Ці бактерії стежать за імунітетом шкіри, запобігають зневодненню, появі запалень, регулюють рівень жирності.

Під впливом негативних чинників навколишнього середовища у власниць жирної шкіри порушується робота сальних залоз. В результаті прояву пігменту меланіну (під впливом УФ-випромінювання) з'являються чорні цятки - мікс з себума, ороговілих клітин і мікрочастинок забруднень. Також Т-зона починає більше виробляти сального секрету.

Дівчатам із сухою шкірою загрожує зневоднення і чутливість. На поверхні шкіри осідають солі важких металів, в результаті волога втрачається інтенсивніше, захисні механізми працюють в стресовому режимі. Шкіра сама себе намагається захистити від забруднень, нарощуючи омертвілі роговий шар. Візуально шкіра виглядає більш втомленою, з'являється сухість і шорсткість.

Вільні радикали - основна причина прискореного старіння шкіри. Основна шкідлива дія вільних радикалів - це окислювальний стрес. Як результат - поява зморшок, втрата тонусу шкіри і її млявість.

 

Що має бути присутнім в косметиці Anti-Pollution?

Одним зі шляхів боротьби із забруднюванням є дія антиоксидантів і антиглікаторів.  Перші борються з окисними процесами в клітинах шкіри, другі - з процесами старіння колагену та еластину. Основні інгредієнти, які ефективно борються з полютантами - це вітамін В3 (або ніацин), вітаміни С і Е. Також зверніть увагу на інгредієнти, здатні відновлювати тканинне дихання і насичувати клітини шкіри киснем, якого так не вистачає в міському повітрі (14-15  % проти 21% норми). Зазвичай в цій ролі виступають ліпопротеїди та інші білкові похідні.

 

Щоб шкіра якмога довше зберігала молодість в умовах швидкого ритму великих міст, їй необхідно достатнє зволоження. Засоби anti-pollution навчилися дотримуватися розумного балансу: нормалізують рівень вологи в клітинах, тонізують, матують, звужують пори, попереджають передчасне старіння шкіри та разом з цим виводять забруднення.