У більшості людей щоденний душ входить до числа обов'язкових процедур. Але, незважаючи на те, що купання життєво необхідно для очищення шкіри і видалення відмерлих клітин, бактерій, алергенів і інших небажаних елементів, лікарі-дерматологи дотепер не можуть однозначно відповісти на питання, шкідливо чи корисно мити тіло щодня. В одному фахівці єдині: частота водних процедур безпосередньо залежить від таких факторів, як пора року, клімат, вік, професійна діяльність.

 

Час року і клімат. У зимовий час року, коли в більшості квартир починає працювати центральне опалення, повітря стає сухим і розрядженим. На цей період дерматологи рекомендують рідше приймати душ і ванну, щоб захистити шкіру від тріщин і сухості. Загальні рекомендації прості: не варто залишатися у ванній довше 5-10 хвилин, митися бажано теплою, а не гарячою водою, а замість мила використовувати м'які миючі засоби у мінімальній кількості. Після душу не тріть шкіру, а просто промокніть її рушником.

 

Влітку душ можна — і треба — приймати частіше. Він необхідний і для терморегуляції (за умови, що ви використовуєте ледь теплу, а не гарячу воду), і для очищення забитих потом і шкірним салом пор. Однак якщо в спеку ви звикли митися кілька разів в день, відмовтеся від частого застосування мила і гелів — миючі засоби змивають ліпідний бар'єр і знижують захисні функції шкіри.

 

Фахівці вважають, що дорослій людині для підтримання чистоти достатньо приймати душ двічі на тиждень. Решта — особистий вибір кожного. У групу ризику входять люди, за родом діяльності мають справу з небезпечними речовинами, тваринами, грунтом і рослинами, сирим м'ясом, забрудненими приміщеннями або сміттям. Щоденні водні процедури допоможуть знизити ризик виникнення алергії, висипань, подразнень та інших уражень шкіри. На цю тему було проведено дослідження. Голландські вчені спробували з'ясувати взаємозв'язок між частотою водних процедур і поліпшенням імунітету. Виявилося, що добровольці, які щодня приймали прохолодний душ (з температурою води не вище 30 градусів) на 29% рідше брали лікарняний на роботі.

 

Так що приказка абсолютно права: чистота - запорука здоров'я.