Як підібрати правильний догляд за волоссям, оптимальну стрижку та зачіску? Звісно, для цього необхідно вміти розрізняти типи волосся. Як не дивно, багато хто може не знати свій тип або помилятися на цей рахунок. Розповідаємо про основні типи волосся і домашній догляд за ними.

 

Типи волосся: як визначити свій

Як відомо, всі типи волосся діляться на чотири основних: нормальний, сухий, жирний та комбінований. Важливо розуміти, що говорячи про жирне волосся, мають на увазі надмірне саловиділення шкіри голови. Адже, очевидно, саме по собі волосся не має сальних залоз і не здатне бути жирними. До того ж, волосся поділяють на густе й рідке, товсте і тонке, здорове і пошкоджене, фарбоване та нефарбоване.

На жаль, на густоту волосся ніяк не можна вплинути, можна лише зміцнити коріння і створити візуальний об'єм. Зате за пофарбованими і пористими пасмами можна правильно доглядати. Локони будь-якого типу можна підтримувати у формі за допомогою правильного харчування і кондиціонування. Отже, визначити ваш тип волосся допоможе опис його характеристик. 

 

Нормальний тип волосся

Як правило, нормальне волосся стає жирними біля коренів приблизно на третій день після миття. Швидше за все, його кінчики січуться рідко. Безумовно, такі типи волосся, як нормальний, теж можуть електризуватися. Однак вони легко укладаються і непогано тримають форму. Якщо термоукладка проводиться не занадто часто, то вона ніяк не шкодить нормальним локонам.

Нормальне волосся рекомендується мити в міру забруднення. Швидше за все, частота миття буде становити приблизно 2 рази в тиждень. Намагайтеся вибирати м'які шампуні, щоб не пересушити пасма. Мабуть, не варто зловживати масками, досить робити їх один раз в два тижні. 

 

Сухе волосся

Такі типи волосся, як сухий, можуть залишатися чистими до 5-6 днів. Як правило, вони мало блищать і часто січуться. Кінчики волосся буває важко розчесати, пасма ламаються і електризуються. Цей тип волосся буває важко укласти. До того ж, сушка феном та гарячі прилади погіршують стан локонів. Сухі пасма можуть дістатися вам від природи, а можуть стати результатом хімічної завивки, знебарвлення, частого фарбування або зловживання гаджетами для укладання.

Ніколи не розчісуйте мокре волосся, особливо сухого типу. На підсушене рушником волосся нанесіть трохи кокосовї або арганової олії. Дочекайтеся повного висихання, тільки потім розчешіть волосся підходящоим гребінцем.

Не намагайтеся зберегти довжину за рахунок сухих або посічених кінців. Як правило, це виглядає неохайно.

 

Жирний тип волосся

Типи волосся, схильні до жирності, зазвичай швидко брудняться. Можливо, вже на другий день після миття пасма будуть виглядати сальними. Зате цей тип волосся не схильний до посічення, мало електризується і має здоровий блиск. Жирне волосся легко укладається, але не дуже добре тримає форму. На жаль, лупа є досить поширеною проблемою для власниць схильного до жирності волосся.

Схильне до жирності волосся можна мити щодня, якщо ви використовуєте шампунь для щоденного миття. Якщо ваша мета — позбавлення від лупи, підберіть спеціальний засіб. До речі, було б великою помилкою залишати жирне волосся без кондиціонера, адже воно теж потребує зволоження.

 

Типи волосся: комбінований або змішаний

Типи волосся під назвою комбінований або змішаний характерні для дівчат з довгими локонами. Комбінований тип передбачає жирність біля коріння і сухі кінчики. На жаль, таке волосся виглядає несвіжими вже на другий-третій день після миття, при цьому кінці електризуються і січуться. Волосся цього типу можуть бути схильним до пушення на кінцях. До того ж, після миття може виникати відчуття сухості або стягнутості шкіри голови.

Комбіноване волосся достатньо мити два-три рази в тиждень або по необхідності. Корисно використовувати відвари, наприклад, ромашки, кори дуба. Однак перед цим потрібно обов'язково з'ясувати, чи немає у вас алергії на ці інгредієнти. Для цього нанесіть краплю відвару на зап'ясті або шкіру за вухом.

 

Пошкоджене волосся як окремий тип

Буває, пошкоджене волосся виділяють в окрему категорію через його пористість і ламкість. Тим не менш, важливо пам'ятати, що типи волосся можуть змінюватися під впливом сезонності, стану здоров'я і так далі. Наприклад, під палючим сонцем або на морозі волосся може стати сухим або пористим . Або, припустимо, в результаті частих фарбувань і пошкоджень пасма стають тьмяними і сухими.

 

Фарбоване волосся

Крім зволоження та відновлення, догляд за фарбованим волоссям включає в себе підтримку яскравості кольору. Пофарбовані пасма потребують делікатного догляду без шкоди для пігменту.