Чорні цятки - проблема, з якою знайомі практично всі. Як вирішити цю проблему? Давайте розберемося.

 

Чорні цятки (або комедони) найчастіше утворюються на обличчі. Механізм їх появи такий: сальні залози виробляють секрет (шкірне сало), який через пори виходить на поверхню шкіри. Там шкірне сало зустрічається з бактеріями, в результаті чого окислюється і темніє. Ці чорні цятки закупорюють пори і надають шкірі недоглянутого вигляду.

 

Поява чорних цяток - проблема, незалежна від віку. Володарів нормальної, сухої шкіри вони, як правило, не турбують. Від надлишків секрету зазвичай страждають власники жирної, проблемної шкіри.

Запам'ятайте, що позбутися від комедонів раз і назавжди неможливо! Утворення шкірного сала і вихід його на поверхню шкіри - природний процес. Важливо навчитися його регулювати.

 

Для того щоб секрету не виділялося дуже багато, потрібно дотримуватись трьох основних правил:

- дотримуватися режиму пиття;

- відмовитися куріння і, по можливості, від вживання алкоголю;

- правильно доглядати за своєю шкірою.

 

Варто також виключити або мінімізувати в своєму раціоні продукти, що провокують посилену роботу сальних залоз. Обмежте вживання фастфуду, копченостей, гострих приправ і маринадів, майонезу, газованої води.

 

Як правильно доглядати за особою, щоб уникнути появи чорних цяток?

 

В першу чергу найпильнішу увагу рекомендується приділяти очищенню обличчя - особливо це стосується Т-зони. Але навіть якщо вашу шкіру можна віднести до жирного типу, це не привід зловживати жорсткими засобами для очищення. Чим ретельніше ви боретеся з жирністю, тим сильніше стимулюєте шкіру захищатися виробленням себума. Краще скористатися м'якими засобами для очищення.

 

Використовуйте пілінг-ексфоліант чи убтан. Він прекрасно відлущить омертвілі клітини і попередить запалення, прибере надлишки шкірного сала. Для проблемної шкіри особливо актуальні будуть продукти з фруктовими кислотами.

 

Зволоження допоможе контролювати вироблення себума і запобігти закупорюванню пор. Помилка, що жирну шкіру не треба зволожувати, це просто необхідно! Важливо використовувати для цього некомедогенні засоби.

 

Використання альгінатних масок 2 рази в тиждень сприяє виводу токсинів, дезінфікує і контролює роботу сальних залоз.

 

З віком шкіра втрачає пружність і починає обвисати. Отже, розтягуються і пори: набуваючи великої овальної форми, вони не тільки візуально старять, а й відкидають тінь, через що шкіра виглядає тьмяною. А якщо вони ще й забиті сальними пробками, то це подвійно не естетично. Щоб уникнути такого ефекту, користуйтеся антивіковими засобами, які і пори звузять, і контурам обличчя додадуть чіткості.