Чому випадає волосся?

Волосини проростають з фолікулів. Людина народжується з близько 100 000 фолікулів, які протягом життя поступово активізовуються та з них починає проростати волосся.

Щодня ми втрачаємо від 50 до 100 волосин. Це норма, бо кожна волосинка, пройшовши свій життєвий цикл довжиною до 5 років, помирає та поступається місцем новій. Але якщо випадає більше волосся, то з цим варто йти до трихолога – лікаря, який спеціалізується на волоссі та шкірі голови. Він має уважно запитати вас про самопочуття і на основі зібраних даних зробити висновок.

Облисіння буває наступних типів:

  • андрогенетичне ( або спадкове), що залежить від рівня гормону дигідротестостерону;

  • тракційне (недбале ставлення до волосся, надмірне захоплення дредами, афрокосами, плойками та вирівнювачами);

  • сенільне або старече (неминуче, оскільки кількість волосся зменшується з віком від  “зношення” фолікулів”);

  • дифузне (тимчасове облисіння, спричинене стресом, хворобами, післяпологовим станом, прийняттям певних ліків).

Якщо у випадку перших трьох видів облисіння без лікаря не обійтись, то у випадку дифузного випадіння ми можемо зробити все необхідне для того, щоб зкпинити втрату волосся та прискорити його відновлення.

Перше, що потрібно зробити - нормалізувати харчування та скласти збалансований раціон. Коли в організм надходять всі необхідні макро- та мікронутрієнти, проблема випадіння волосся -  виключення, а не правило. У раціоні повинна бути достатня кількість кальція та заліза.

Шампуні для волосся

Шампуні не можуть вплинути на гормональні чи аутоімунні причини випадіння волосся. Але шампунь може вплинути на якість нашого волосся та здоров'я шкіри голови. Тому дуже важливо обрати саме той, який підходить вам.

Найбільш розповсюджені інгредієнти шампунів: синтетичні миючі засоби, консерванти, замутнювачі (речовини, що роблять речовину не прозорою), стабілізатори, ароматизатори. Усі ці компоненти можуть негативним чином впливати на шкіру голови та на стан волосся, викликати його сухість, ламкість та пошкодження. Подбайте про відсутність у складі шампунів сульфатів, особливо якщо у вас суха чи чутлива шкіра голови. Силікони у складі шампунів мають здатність осідати на шкірі голови, ти самим блокувати надходження поживних речовин до шкіри голови, випадінню мертвого то росту нового волосся. Вони теж небажаний компонент у складі шампуню.

Як правильно доглядати за волоссям

Простіше, ніж може видатись на перший погляд. Хоча й тут  існують свої міфи та заборони.

Наприклад, думка, що до втрати волосся призводить часте миття голови – це міф.

Мити голову варто тоді, коли вона забруднюється. І у кожної людини така потреба індивідуальна. Якщо у вас жирна шкіра голови, вам може знадобитись часте  миття.

Дерматологи-трихологи радить такий догляд за волоссям:

  1. Мийте шампунем переважно шкіру голови, а не лише волосся по довжині.

  2. Використовуйте кондиціонер після шампуню.

  3. Кондиціонер варто використовувати лише на кінчики волосся.

  4. Захищайте волосся під час плавання.

  5. Не варто витирати волосся рушником. Просто обгорніть ним голову, щоб поглинути вологу і дайте волоссю висохнути природним шляхом.

  6. Якщо у вас пряме волосся – ніколи не розчісуйте його вологим. Але якщо у вас курчаве волосся, то його навпаки, варто розчісувати вологим. Для цього обирайте гребінець з широкими зубчиками.

  7. Утюжки та плойки використовуйте не частіше одного разу на тиждень або рідше.

  8. Обирайте зачіски, які не потребують використання засобів укладки довгої дії.

  9.  Не розчісуйте волосся часто. Правило про 100 розчісувань – це міф, шкідливий для вашого волосся.